Forfatter snakker med NAV-direktør om egen fattigdom

Kaisa Hansen-Suckow. Foto: Marit Fidje

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte

Kaisa Hansen-Suckow, har skrevet boka «Oss mot verden – en historie om å være fattig». Hun har skrevet om egen oppvekst i Arendal som fattig i velferdsstaten, og har vakt stor oppmerksomhet også hos beslutningstakere. Toppsjefen i NAV, Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte er en av dem som har lest og merket seg denne boka. Han ble med oss på videolink denne kvelden. Hans erkjennelse var at han selv og velferdsstaten Norge har mye å lære av Kaisas beretning. Arrangementet inngikk i serien “Direkte fra Agder-bibliotekene” som ble streamet og kunne oppleves samtidig på bibliotekene i Risør, Arendal, Grimstad og Lillesand. Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket.

De som velger å la seg velge

“De som velger å la seg velge” var tittelen denne gangen da Arendal Voksenopplæring og Arendal bibliotek nok en gang inviterte til demokratikafé.

Varaordfører Lene Langemyr fra Grimstad, Frp, Amina Bitar, kommunepolitiker fra Arendal, SV og tidligere kommunikasjonsrådgiver i Arendal kommune (nå presseansvarlig i GRID-Arendal) Maria Dalby stilte til debatt om rollen som folkevalgt.

Dette året er det kommune- og fylkestingsvalg, og partienes valglister fylles opp med både gamle og nye navn. Mange mener at den politiske debatten har hardnet til på en måte som gjør det vanskeligere å rekruttere lokalpolitikere. Hva er drivkraften for dem som fortsatt velger å stille til valg, og hva er det som gjør at stadig flere vegrer seg?

Vi inviterte to politikere som begge stiller til valg i vår region, Amina Bitar, som står på SVs liste i Arendal og Lene Langemyr som er varaordfører fra FrP i Grimstad, for å høre om deres motivasjon og deres erfaringer. Du møter også tidligere kommunikasjonsrådgiver i Arendal kommune, Maria Dalby, som har arbeidet aktivt med å bekjempe dårlig debattkultur.
Samtaleleder: Steinar Nielsen.

Arrangementet er støttet av Fritt Ord.

En personlig beretning om forbrytelse og straff

Å snakke med en drapsdømt forfatter foran en lydhør forsamling av innsatte i Froland fengsel var en spesiell opplevelse. Andreas Ribe-Nyhus har skrevet en personlig bok om egen forbrytelse, om dommen han fikk og hans opplevelse av straff.

ANDREAS RIBE-NYHUS (f. 1973) har doktorgrad i filosofi. Fra 2010 til 2019 sonet han en fengselsdom for drap. Fengslet er hans første bok.

Boka Fengslet er Andreas Ribe-Nyhus sin egen beretning om forbrytelsen han begår, om hans møte med virkeligheten i fengselet og hans lange reise gjennom selvrettferdighet, bitterhet, erkjennelse, anger og forsoning. Andreas levde et fredelig liv som akademiker og filosof, men en vinternatt tar livet brått en helt annen retning. Noen dager senere blir han fengslet, dømt for drap. Hva skjedde? Hvorfor skjedde det?
En utbredt forestilling om fengsel er at Norge har verdens beste kriminalomsorg. Andreas tegner et ganske annet bilde fra fengselshverdagen. Dette er en personlig fortelling om en forbrytelse og om egen opplevelse av straffen han sonet.

Mange spennende oppgaver i 2022

Samtale med Gaute Heivoll i Tvedestrand folkebibliotek, med Benedicte Kroneberg og Hans Grelland under Kraft Litteraturfestival i Arendal og med Bjarte Breiteig under Ibsen- og Hamsundagene i Grimstad, er bare noen av mange spennende oppgavene jeg har hatt i 2022. Jeg har ledet forskerseminar for Helse Sør-Øst, hatt samtaler om ytringsfrihet i Arendal bibliotek, jeg har ledet debatter og jeg har vært i høyrisikofengsel for å snakke om fattigdom med forfatter Kaisa H. Suckow som har skrevet boka “Vi og de andre”. I desember møtte jeg Russland-kjenner og mangeårig Moskva-korrespondent for NRK, Hans Wilhelm Steinfeld, for å snakke om Russlands angrep på Ukraina for et fullsatt Tvedestrand folkebibliotek. Nå har jeg kjøpt ny avtalekalender og er klar for nye oppdrag i 2023.

Møte med Hans-Wilhelm Steinfeld i Tvedestrand bibliotek.

Foto: Jarmo Øystein Røvik

Samtale med Bjarte Breiteig under Ibsen- og Hamsundagene 2022 i Grimstad. Foto: Norsk Forfattersentrum.

Samtale med Benedicte Kroneberg og Hans Grelland under Kraft Litteraturfestival. Foto: Knipselyst.no

Gaute Heivoll. Foto:Paal Audestad

Russland som krigsaktør

Torsdag 15. desember møtte jeg NRKs mangeårige Moskva-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld i Tvedestrand folkebibliotek for å snakke om krigen i Ukraina med utgangspunkt i hans siste bok, «Russland kriger». Arrangementet var et samarbeid mellom Tvedestrand folkebibliotek, Bokbyen Tvedestrand og Folkeakademiet Tvedestrand.

NRKs tidligere Moskva-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld i samtale med Steinar Nielsen om Russlands overfall på Ukraina.

Oppslag i Tvedestrandsposten.


Netthets som hemmer samfunnsdebatten

Stadig flere opplever å bli utsatt for hatefulle ytringer, sjikane og trusler, særlig gjennom sosiale medier. Men hvor mye må man tåle?

Journalist og forfatter Olav Østrem og stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik fra Venstre. Foto: Tom Henning Bratli og Mona Hauglid.

Netthets kan føre til at mange kvier seg for å ytre seg eller
engasjere seg i samfunnsdebatten.
Det kan være en trussel mot demokratiet vårt. Men hvor går grensen for hva som er tillatt innenfor lovens rammer? Hva er ulovlig å skrive i kommentarfeltene, og hvor mye skal til for at man kan bli dømt i retten for det man skriver på Facebook eller andre sosiale medier? Straffelovens § 185 setter grenser for hatefulle ytringer rettet mot enkeltpersoner og i 2020 gikk tre saker som omhandlet hatprat helt opp til høyesterett.

Til å diskutere hvor grensene går og hva man kan gjøre om man blir utsatt for trusler eller hatefulle ytringer, inviterte vi jurist, journalist og forfatter Olav Østrem som har skrevet boka «Hatefulle ytringer. Lov og rett i krenkingens tid» og stortingsrepresentant
Ingvild Wetrhus Thorsvik (Venstre) som selv har følt hatefulle ytringer på kroppen. Samtaleleder er journalist og tidligere NRK-redaktør Steinar Nielsen.

Arrangementet er støttet av Fritt Ord.

Arr.: Arendal voksenopplæring og Arendal bibliotek.

Sterkt om fattigdom i fengselsbibliotek

Sterke samtaler om fattigdom i Norge med forfatter Kaisa H. Suckow, først i Froland folkebibliotek, deretter i Froland fengselsbibliotek. Tilhørernes bakgrunn og erfaringer påvirker hvordan en fortelling oppfattes og forstås.

Boksamtale om fattigdom for de innsatte i Agder Fengsel i Froland, ble en sterk opplevelse både for oss som samtalepartnere og for tilhørerne. Foto: Marit Fidje.

En kjempeopplevelse. Takk for stødig styring av samtalen, ett av de beste oppdragene jeg har hatt hittil!

Kaisa H. Suckow

Forfatter Kaisa H-Suckow har skrevet en personlig beretning om oppvekst i fattigdom i den norske velferdsstaten. Foto: Marit Fidje.

Forfatter Kaisa H-Suckow, samtaleleder Steinar Nielsen og biblioteksjef Kristina Solsvik, Froland bibliotek.

30 år gamle Kaisa Hansen-Suckow har skrevet bok om egen fattigdom i velferdsstaten Norge. Det er en bok om kredittkortgjeld, sult og krangler med Nav. Men det er også en historie om skyld og skam, og en kamp for egenverd for henne selv og familien hennes. Kaisa stiller også spørsmålet om noen er født til fattigdom.

“De tidligste minnene mine er fra tida før jeg forsto at det var forskjell på meg og mange av vennene mine. Allerede da vi tok på oss regntøyet og støvlene for å leke ute i barnehagen, var stiene våre dels tråkka opp. Jeg visste ikke at jeg tilhørte statistikken om barnefattigdom i Norge, og at vennene mine ikke gjorde det. At vi kom til å møte voksenlivet med ulike forutsetninger for å leve et godt liv.”

I 2021 laget Kaisa kortfilmen “Så er spørsmålet; hadde de egentlig råd til det før og.” Høsten 2022 kom hun med boka “Oss mot verden”. 25. oktober klokka snakket jeg med Kaisa boka i Froland folkebibliotek og i Froland fengsel.

Amal Aden og Kristin Saxegaard

Forfatter og samfunnsdebattant Amal Aden og prost Kristin Moen Saxegaard var invitert til “Boka jeg vil dele” i Ringerike bibliotek. Da Amal Aden skulle fortelle om en bok som har gjort inntrykk på henne valgte hun "To kvinner", der Bjørn Gunnar Olsen intervjuer Karen-Christine Friele og Wenche Lowzow. Kristin Moen Saxegaard valgte "Slåttekar i himmelen" av Edvard Hoem.

Biblioteket skriver på sin Facebook-side etter arrangementet: Samtalen med Amal Aden og Kristin Moen Saxegaard onsdag kveld ble et sterkt og nært møte.  De to sterke og tydelige kvinnene delte minner fra oppveksten med oss. De fortalte om behovet for å høre til, utenforskap, og sterke følelser i forhold til tro og tvil. Steinar Nielsen ledet samtalen. 

Steinar Nielsen, Kristin Saxegaard og Amal Aden. Foto Ringerike bibliotek.

Det ble et sterkt og møte med Amal Aden og Kristin Moen Saxegaard i Ringerike bibliotek.

 




 




"Boka jeg vil dele", på veien igjen

“Boka jeg vil dele” er et populært tilbud som mange bibliotek har benyttet seg av. Ideen er enkel. Biblioteket inviterer leseglade gjester fra eget lokalsamfunn til en samtale om store leseopplevelser. Det begynte i Agder i 2019. Nå er jeg på veien igjen. I februar gikk turen til Ringerike bibliotek.

Ringerikes blad skrev dette om arrangementet:

Ringerike bibliotek jobber hele tiden med å finne nye måter å spre leseglede til folk på Ringerike. Nå har vi spurt kjentfolk i lokalsamfunnet om å dele sine leseopplevelser.  De to første deltakerne er ingen ringere enn Anne Sem-Jacobsen og selveste Nils Henrik Wærstad. Lurer du på hvilke bok som har satt spor hos Nils og Anne – ta turen til Ringerike bibliotek onsdag 23. februar.

Boka jeg vil dele med deg er utarbeidet av Aust-Agder bibliotek og kulturformidling og Vest-Agder fylkesbibliotek etter inspirasjon fra NRK-programmet «Brenners bokhylle». Etter at NRK ga klarsignal for at de kunne «stjele» ideen, ble konseptet videreutviklet og satt ut i livet i samarbeid med journalist Steinar Nielsen.

De to gjestene på scenen onsdag kveld, Nils H. Wærstad og Anne Sem-Jacobsen, trenger neppe noen nærmere presentasjon, men for sikkerhets skyld;

Nils er nok mest kjent fra NRK og fjernsynsprogrammene Handlingens menn og Walkabout, hvor han har figurert i tospann med Ronny Kristoffersen. Lokalt er han rett som det er i lokalavisa med diverse prosjekter han holder på med. Det være seg filmdokumentar om korona, politikk, skiløyper eller bilcross.

Anne Sem-Jacobsen kjent for de fleste fra Hønefossrevyen og musiker, men nå også som programleder for Radio Rock. I fjor debuterte hun som forfatter med barneboka Under oververdenen: mysteriet om Neas forsvinning.

Nå møtes de to på scenen i Ringerike bibliotek, for å fortelle om en spesiell leseopplevelse de husker godt.

En av de viktigste oppgavene vi har på biblioteket er å spre leseglede. Vi håper at dette arrangementet kan bidra med dette. Målet vårt er å få i stand flere formidlingsarrangement som dette utover i året.

Steinar Nielsen, samtaleleder for kvelden, er tidligere journalist og redaktør i NRK.

Anne Sem-Jacobsen Foto: Ihnebilder

Nils Wærstad

Viktige samtaler

Forfatter Birger Emanuelsen i samtale med Steinar Nielsen under Ibsen- og Hamsundagene 2021. Foto: Hege Solli.

Read More