Den skjøre ytringsfriheten

Dat var fullt hus da Arendal bibliotek og Arendal voksenopplæring inviterte til Demokratikafe i bibliotekets auditorium - med ytringsfrihet som hovedoverskrift ! – Jeg vil kjempe for vår rett til å bli krenket, sier forfatter Erik Fosnes Hansen. I spennende samtale med journalist Steinar Nielsen. Arrangementet ble støttet med midler fra Stiftelsen Fritt Ord.

Er ytringsfriheten for kunstneriske uttrykk truet? Ord og formuleringer havner på svarteliste av frykt for at noen kan bli krenket. Bildende kunst settes på bakrommet fordi motivet av noen oppfattes som kontroversielt. Og «feil holdninger» utløser krav om utestengelse fra det offentlige ordskiftet.

Er vi i ferd med å få et krenkehysteri som truer ytringsfriheten vår? Da Norsk forfatterforening i 2021 skrev under på et opprop som mange oppfattet som en støtte til begrenset ytringsfrihet, brøt debatten løs blant norske forfattere. En av dem som tok skarp avstand fra oppropet, var forfatter Erik Fosnes Hansen.

Erik Fosnes Hansens (f. 1965) har gitt ut en rekke bøker siden han debuterte 20 år gammel. Bøkene hans er utgitt på 37 språk, og han har mottatt flere litterære priser. Hans siste roman «Langs landeveien mellom Cottbus og Berlin» kom i 2020.

I samtale med forfatter Erik Fosnes Hansen om ytringsfrihet. Foto Arendal bibliotek.