Ayesha dro tilbake til Talibans Afghanistan kort tid etter at alle vestlige militære styrker, diplomater, hjelpearbeidere og journalister forlot landet, for å fortsette sitt arbeid med kvinnehelse.
Ayesha Wolasmal. Foto: Sturlason
Gjennom unik tilgang til Taliban-ledere og mennesker i hele landet forteller hun hva som skjedde etter at verdens oppmerksomhet forsvant. Tusen dager med Taliban er en innsideberetning om tusen dramatiske dager i Afghanistans historie etter tjue år med krig og diplomati, skildret av en kvinne med føtter og hjerte i Norge og Afghanistan.
Men er det greit å ha dialog og samarbeid med et regime som nekter jenter og kvinner adgang til utdanning og arbeidsliv? Er det viktig å holde kontaktlinjer åpne også med autoritære regimer med en voldelig historie som Taliban? Ja, mener Ayesha Wolasmal. Samtidig våger hun å stille seg selv spørsmålet: Eller bidrar jeg til å menneskeliggjøre og legitimere et av verdens mest autoritære regimer? Dette dilemmaet utdyper hun i boken.
Ayesha Wolasmal (f 1987) har siden 2019 jobbet med kvinne- og barnehelse i Afghanistan. Hun har tidligere jobbet for Norges militære styrker og den norske ambassaden. Hun har en mastergrad i terrorisme og radikalisering fra King’s College i London.