Litteratur i en krisetid

Under Kraft Litteraturfestival møtte jeg Benedicte Meyer Kroneberg sammen med professor Hans Herlof Grelland til en samtale om følelsenes språk og om litteraturens rolle i krisetider.

Steinar Nielsen, Benedicte Meyer Kroneberg og Hans Herlof Grelland under Kraft Litteraturfestival i Arendal sommeren 2022. Foto: Knipselyst.

Benedicte Meyer Kroneberg. Foto Liv Øvland.

I Benedicte Meyer Kronebergs siste bok, «Svalbardnotatene», møter vi kunstneren Birgitte som blir invitert til Longyearbyen for å lage en utstilling. Da Birgitte var tretten år, tilbragte hun et år på Svalbard sammen med foreldrene, og hun vet at en reise dit vil virvle opp mye fra den gang. Nå har Birgitte selv en datter i tenårene, foreldrene er for lengst skilt, moren som er på sykehjem ringer i tide og utide, og faren insisterer på å leve sitt eget liv uavhengig av hensyn til dem som er rundt ham og helst uavhengig av de endringer som skjer i tiden. «Svalbardnotatene» er den tredje boka i en frittstående triologi der Benedicte Meyer Kroneberg gir oss nære skildringer av mellommenneskelige relasjoner. Samtidig aner vi at de mellommenneskelige relasjonene har stor betydning for hvordan vi forholder oss til ytre eksistensielle utfordringer, som klimaendringer og vår forvaltning av naturressursene.

Hans Herlof Grelland

Under Kraft Litteraturfestival i Arendal møtte jeg Benedicte Meyer Kroneberg sammen med professor Hans Herlof Grelland som har skrevet sakprosaboka «Om følelsene». Hva er det som styrer våre handlinger eller vår manglende evne til å handle? Hans Herlof Grelland har i mange år undervist i temaer i grenseområdet mellom filosofi og psykologi. Samtalen har fått tittelen «Håp i krisens tid».

Hele programmet kan du lese her.