Pandemi, litteratur og historie

Av Steinar Nielsen

Vil koronapandemien forandre den verden vi lever i og måten vi lever på? Vil den sette noen noen varige spor økonomisk, kulturelt, politisk? Hva kan litteraturen lære oss om pandemier og kriser? Verden har gjennomlevd mange kriser og kommet gjennom dem på ulike måter. Hvilke spor etter pest, krakk og kriser finner vi i historien og i litteraturen?

En pandemi handler i første omgang om sykdom og død. Men den handler også om økonomi, arbeidsliv, bevegelsesfrihet, internasjonal handel og ikke minst etiske utfordringer og politikk. Hvordan vil koronapandemien føye seg inn i bildet av tidligere epidemier og pandemier, sett i et historisk perspektiv. Hvordan vil verden se ut på den andre siden? Og hvilke forbindelseslinjer er det mellom pandemien og miljøkrisen som på et overordnet plan utfordrer vår forvaltning av jordas ressurser?

Forfattere har til alle tider vært opptatt av kriser og prøvelser. I skjønnlitteraturen kan vi lese om hvordan pest og andre kriser påvirker vår hverdag, vår tenkemåte, vår moral og våre handlinger. Gjennom sakprosalitteraturen kan vi lære om kriser i et historiske perspektiv, lære hva som påvirker vår måte å håndtere kriser på.

I høst kan du gjennom to kvelder i Arendal bibliotek møte forfattere og historikere som skal hjelpe oss med å finne svar på noen av disse spørsmålene. Jeg skal være samtaleleder under begge arrangementene.

Det første av to arrangementer finner sted i Arendal bibliotek tirsdag 26. oktober. Da møter du forfatter og litteraturkritiker Espen Stueland som har sett nærmere på hvordan pest og pandemier har påvirket og inspirert skjønnlitterære forfattere gjennom historien, og ikke minst hvordan de gjennom sine verk belyser de utfordringer krisene stiller oss overfor, moralsk og etisk. Denne kvelden har vi også med oss to historikere, Hanne Line Hvalby og Sveinung Boye, som begge er opptatt av å se pandemien i et historisk perspektiv.

Espen Stueland kommer i høst med boka “Pandemiarkivene”. Sveinung Boye er historiker med middelalderen som spesialfelt. Hanne Line Hvalby er museumsformidler i Arendal og påtroppende bestyrer ved Eydehavn museum.

I det andre arrangementet, tirsdag 2. november, møter du forfatter Benedicte Meyer Kroneberg. Allerede i mars 2020 skrev hun et essay om hvordan koronapandemien traff oss, og denne høsten kommer hun med romanen «Svalbardnotatene». Som i flere av romanene hennes, danner klimaspørsmål og politikk bakteppe for de personlige utfordringene karakterene står overfor. Du møter også professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen, som gjennom bøker, foredrag og annen deltakelse i det offentlig ordskiftet har vært opptatt av menneskets relasjon til klima, overflod, vekst, migrasjon og globalisering. Nå spør han: Kan vi bruke erfaringer fra pandemiens nedkjøling til noe konstruktivt og fremtidsrettet? Har pandemien gitt oss en mulighet til å endre kurs mot et mer bærekraftig levesett?

Det er mulig å skaffe seg gratis billetter ved Arendal bibliotek allerede fra tirsdag 5. oktober, og ved inngangen hvis det fortsatt er ledige plasser.

Benedicte Meyer Kroneberg kommer i høst med romanen “Svalbardnotatene”. Foto: Liv Øverland. Thomas Hylland Eriksen har gjennom bøker og debatt engasjert seg i menneskets relasjon til klima, overflod og globalisering.