Om å være kunstner i Agder

NBK-Agder arrangerer samtale med Sidsel Hanum og Jan Freuchen om sitt kunstnerskap, om forutsetninger for å jobbe som kunstner i dagens Norge og Agder, ønsker for fremtiden og refleksjoner rundt kunstens plass nå og i fremtiden.

Fra venstre: Billedkunstner Jan Freuchen, samtaleleder Steinar Nielsen og keramiker Sidsel Hanum.

I forbindelse med sammenslåingen av fylker og kommuner på Agder i 2020, ga Norske Kunsthåndverkere Sør-Norge og Norske Billedkunstnere-Agder ut en trykksak med kunstpolitiske innspill. Den frontet «42 konkrete tiltak som gjør Agder enda bedre».

I tillegg til disse konkrete tiltakene som primært er rettet mot offentlige myndigheter som fylkeskommune og kommuner, lister trykksaken opp flere ting i Agder som burde gi gode forutsetninger for å iverksette tiltak for å ytterligere stimulere og legge til rette for at kunstnere kan bo, virke, og utvikle seg kunstnerisk her.

Gode betingelser som nevnes i trykksaken er bla.; Risør kommune med sitt årlige kunststipend, Kunstparken og Villvin med galleri og kunsthåndverksmarked. Arendal med Bomuldsfabrikken og ARTendal, Arendal kunstforening som administrerer Sørlandsutstillingen, mm. Aktive Kunstforeninger i flere kommuner, Kristiansand med flere gode verksteder, prosjektrom, gjestekunstordning, større utstillingssteder og store kunstinstitusjoner, Agder kunstsenter, mm. I kommuner vestover nevnes Søgne gamle prestegård, Buen kulturhus, Kunstpunkt Lista, osv.

Det er mao et blomstrende kunstmiljø i Agder, men det er tungt og vanskelig å overleve som kunstner. Dårlig økonomi er tilbakevendende tema som forhindrer mange i å utøve sitt fag, og det fratar mange arbeidsroen som er nødvendig for å gjennomføre større kreative prosjekter og å jobbe seg opp mot større utstillinger.

NBK-Agder ønsker å følge opp og bygge videre på denne trykksaken, og vil gjøre det med et møte med to kunstnere i ulike stadier i livet, som begge representerer kunstnerisk integritet og har vist utholdenhet og gjennomslagskraft.

Temaet for samtalen er tenkt å dekke både fagpolitiske og kunstfaglige områder. Med hovedvekt på kunstnernes egne erfaringer, hvordan de ser på sin egen utvikling som kunstner, hvilke forutsetninger som var til stede (evt. manglet) for at de klarte/klarer seg som kunstnere – samt betraktinger de har rundt kunstens plass og sitt eget virke i dagens Norge.

Sidsel Hanum (f. 1955) og Jan Freuchen (f. 1979) har kommet seg gjennom den trange starten, har klart å utvikle seg kunstnerisk, og unngått å spre seg på for mange oppgaver for å få endene til å møtes. Eller?

Samtalen vil bli ledet av Steinar Nielsen. Steinar Nielsen er journalist og redaktør med erfaring fra Aftenposten og NRK. Nå arbeider han som bokbader, debattleder, moderator og medierådgiver.