En personlig beretning om forbrytelse og straff

Å snakke med en drapsdømt forfatter foran en lydhør forsamling av innsatte i Froland fengsel var en spesiell opplevelse. Andreas Ribe-Nyhus har skrevet en personlig bok om egen forbrytelse, om dommen han fikk og hans opplevelse av straff.

ANDREAS RIBE-NYHUS (f. 1973) har doktorgrad i filosofi. Fra 2010 til 2019 sonet han en fengselsdom for drap. Fengslet er hans første bok.

Boka Fengslet er Andreas Ribe-Nyhus sin egen beretning om forbrytelsen han begår, om hans møte med virkeligheten i fengselet og hans lange reise gjennom selvrettferdighet, bitterhet, erkjennelse, anger og forsoning. Andreas levde et fredelig liv som akademiker og filosof, men en vinternatt tar livet brått en helt annen retning. Noen dager senere blir han fengslet, dømt for drap. Hva skjedde? Hvorfor skjedde det?
En utbredt forestilling om fengsel er at Norge har verdens beste kriminalomsorg. Andreas tegner et ganske annet bilde fra fengselshverdagen. Dette er en personlig fortelling om en forbrytelse og om egen opplevelse av straffen han sonet.