Sterkt om fattigdom i fengselsbibliotek

Sterke samtaler om fattigdom i Norge med forfatter Kaisa H. Suckow, først i Froland folkebibliotek, deretter i Froland fengselsbibliotek. Tilhørernes bakgrunn og erfaringer påvirker hvordan en fortelling oppfattes og forstås.

Boksamtale om fattigdom for de innsatte i Agder Fengsel i Froland, ble en sterk opplevelse både for oss som samtalepartnere og for tilhørerne. Foto: Marit Fidje.

En kjempeopplevelse. Takk for stødig styring av samtalen, ett av de beste oppdragene jeg har hatt hittil!

Kaisa H. Suckow

Forfatter Kaisa H-Suckow har skrevet en personlig beretning om oppvekst i fattigdom i den norske velferdsstaten. Foto: Marit Fidje.

Forfatter Kaisa H-Suckow, samtaleleder Steinar Nielsen og biblioteksjef Kristina Solsvik, Froland bibliotek.

30 år gamle Kaisa Hansen-Suckow har skrevet bok om egen fattigdom i velferdsstaten Norge. Det er en bok om kredittkortgjeld, sult og krangler med Nav. Men det er også en historie om skyld og skam, og en kamp for egenverd for henne selv og familien hennes. Kaisa stiller også spørsmålet om noen er født til fattigdom.

“De tidligste minnene mine er fra tida før jeg forsto at det var forskjell på meg og mange av vennene mine. Allerede da vi tok på oss regntøyet og støvlene for å leke ute i barnehagen, var stiene våre dels tråkka opp. Jeg visste ikke at jeg tilhørte statistikken om barnefattigdom i Norge, og at vennene mine ikke gjorde det. At vi kom til å møte voksenlivet med ulike forutsetninger for å leve et godt liv.”

I 2021 laget Kaisa kortfilmen “Så er spørsmålet; hadde de egentlig råd til det før og.” Høsten 2022 kom hun med boka “Oss mot verden”. 25. oktober klokka snakket jeg med Kaisa boka i Froland folkebibliotek og i Froland fengsel.