Quislings sjelesørger

Var Vidkun Quisling i nærheten av å erkjenne at han tok feil? Det siste han sa før han ble henrettet var: "Jeg dømmes urettferdig og dør uskyldig." Men i fortrolige samtaler med sin sjelesørger stilte han spørsmålet: Går det an å ta feil av sin livsoppgave?

Torsdag 16. januar skal jeg snakke med Håkon F. Høydal om hans farfars samtaler med Vidkun Quisling. Håkons farfar, presten Peder Olsen, fikk i oppdrag å gi sjelesorg til Norges mest forhatte mann. Basert på farfarens dagbøker og personlige notater, har Håkon Høydal skrevet boka “Kruttårnet - Farfars samtaler med Quisling.”

Arrangementet er støttet av Fritt Ord.

Samtale om Midtøsten

Marte Heian-Engdal (f. 1981) er historiker, forfatter og en av våre fremste eksperter på Midtøsten. Onsdag 29. januar skal jeg ha en samtale med henne i Arendal bibliotek med utgangspunkt i hennes siste bok “Et Gaza-liv”.

Marte Heian-Engdal, foto Sturlason

Etter Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober 2023, og krigen som fulgte mellom Israel og Hamas på Gazastripen, har Midtøsten på tragisk vis påny preget nyhetsbildet det siste året. Og etter hvert har flere deler av konflikten blusset opp påny, både på Vestbredden og i Libanon. Siste utvikling i regionen er opprørsstyrkenes maktovertakelse i Syria og Assad-regimets fall. Og mange nye spørsmål reises. Ble 7. oktober starten på en kjede av hendelser som i større eller mindre grad henger sammen. Og hva kan utfallet bli?

Marte Heian-Engdal har bodd flere år i Midtøsten, og reiser dit jevnlig for å forstå konfliktene, historiene og menneskene som preger denne urolige regionen. Dette blir en uhyggelig aktuell samtale om en av verdens mest betente konflikter.

Flere forfattermøter

I januar skal jeg også ha en samtale med journalist og forfatter Håkon Høydal om hans bok “Kruttårnet - farfars samtaler med Quisling.” Håkon Høydals farfar, Peder Olsen, fikk høsten 1945 i oppdrag å gi sjelesorg til Norges mest forhatte mann. I en lten dagbok skrev han ned samtalene. Denne dagboken ligger til grunn for Høydals bok og for filmen “Quislings siste dager” som har vært kinoaktuell høsten 2024.

På “spillelisten min” vinteren og våren 2025 står også en samtale med forfatter Ingeborg Arvola, kjent for bøkene “Sanger fra Ishavet: Kniven i ilden og Vestersand”, og samtale med Oliver Lovrenski om hans bok “Da vi var yngre”. Enda flere gjester står på blokka, og de fleste av dem er interessert i å besøke flere bibliotek eller kulturarenaer når de først er i landsdelen. Hvis du ønsker deg en boksamtale i ditt område, er det fint hvis du tar en uformell kontakt.

Steinar Nielsen

Mobil: 95 70 60 60

E-post: nielsensteinar@gmail.com




På sørlandsturné med Erika Fatland

I november fikk jeg sørlandsbesøk av bestselger og prisvinner Erika Fatland. Det ble fulle hus i Arendal og Risør og møte med elever i Tvedestrand. “Sjøfareren - en reise gjennom Portugals tapte imperium” har i skrivende stund et opplag på 80 000, topper bestselgerlistene, og ti land har sikret seg rettighetene.

Steinar Nielsen hadde gleden av å arrangere bokbad med Erika Fatland både i Arendal, Tvedestrand og Risør.

«Sjøfareren» havnet på bestselgerlisten etter bare tre dager i salg. Den topper ikke bare bestselgerlisten for sakprosabøker, boken selger nå mest av alle bøker uansett sjanger. – Dette er som en drøm. Hvem skulle trodd det om en 700 sider lang bok om portugisisk historie, sa Erika Fatland nylig til VG.

Både ved arrangementet i Arendal bibliotek og i Risør bibliotek ble gratisbillettene revet bort, og det var stor stemning og et engasjert publikum.

Erika Fatland fortalte om da hun mønstret på lasteskip som nå går i samme farvann som de portugisiske karavellene på 1400-tallet. Hun gikk i land i de tidligere kolonistatene og møtte dagens innbyggere. Hun fortalte om reiser med bil og på motorsykkel gjennom ørkenlandskap, på gjørmete veier, i kaotiske byer og krigsherjede områder der hun traff mennesker som hun intervjuer. Og hun fortalte om dramatisk kolonihistorie. 

Det var god stemning i Risør bibliotek da Erika Fatland delte noen av sine historier fra “Sjøfareren” med publikum.

Stor interesse for signerte eksemplarer av “Sjøfareren”. Mange havner sikkert under juletreet i de tusen hjem.

“Utsolgt” da Erika Fatland gjestet Arendal bibliotek i november.

Fortrenger vi miljøkrisen?

Bokbyen Tvedestrand og Folkeakademiet i Tvedestrand stiller det store spørsmålet under et arrangement i Tvedestrand lørdag 5. oktober:  Miljøkrisen, tar vi den innover oss - eller fortrenger vi den?

Bokbyen har invitert to av våre tungvektere innen filosofi og psykologi for å drøfte dette spørsmålet. Professor i filosofi, Arne Johan Vetlesen og professor i samfunnspsykologi Ole Jacob Madsen (som blant annet har skrevet "Generasjon Prestasjon) er begge bidragsytere i boka Antropocen - Menneskets tidsalder. Der de stiller de spørsmål om hvilke drivkrefter i mennesket som styrer våre reaksjoner og handlinger i møte med miljøkrisen. Hva får oss til å føle frykt, apati eller optimisme. Hva får oss til å "stikke hodet i sanden" og hva skal til for å få oss til å tro på fremtiden i en slik dyster virkelighet.

Arne Johan Vetlesen

To forfattere som har skrevet bøker om sin kjærlighet til naturen og samtidig en frykt for at vi forvalter den dårlig og ødelegger vårt eget livsgrunnlag, kommer også til arrangementet i Tvedestrand. Det er hundekjører, journalist og forfatter Marit Beate Kasin, også kjent fra NRK-serien "Oppsynsmannen". Hun har skrevet boka "Naturparadokset."   En av våre mest erfarne naturfotografer og naturprogramskapere, kjent fra NRK, Arne Nævra, kommer også. Hans kommer i høst med boka "Naturen og Oss".

Bokbader og samtaleleder er tidligere NRK-redaktør Steinar Nielsen.




Ole Jacob Madsen

Marit Beate Kasin

Arne Nævra

Ole Torp om krigsseiler-far

I oktober blir det boksamtaler med journalist og forfatter Ole Torp i Lillesand, Gjerstad og Risør.

Ole Torp har skrevet historien om faren som var krigsseier. Foto Leikny Havik Skjæseth.

Torsdag 22. august 1940 ble D/S Keret av Bergen innhentet i Atlanterhavet av den tyske ubåten U-37. På hvert eneste tokt har ubåtkaptein Victor Oehrn sendt handelsskip til havets bunn. Om bord i D/S Keret står 26 år gamle Nicolay Torp som styrmann og telegrafist.

Nå forteller sønnen, journalisten og NRK-programlederen Ole Torp, om farens dramatiske seilas og hans opplevelser som krigsseiler i de seks årene han var hjemmefra. Boken, «Dypet under ham» er i tillegg en bok om krigens ettertid, om hvilke merker krigen satte ikke bare hos krigsseilerne men også i neste generasjon.  

Ole Torp er født i Bergen i 1951. Han har reist verden rundt som reporter for NRK og Dagbladet. Han har vært korrespondent i New York, Washington D.C. og Beijing.

Du kan møte Ole Torp i samtale med Steinar Nielsen i Lillesand folkebibliotek tirsdag 22. oktober, i Gjerstad folkebibliotek onsdag 23. oktober og i Risør bibliotek torsdag 24. oktober.

Dropper mediene kulturstoff?

Forsvinner kulturstoffet fra mediene? Det spørsmålet Sørlandsutstillingen stiller under ARENDALSUKA torsdag 15. august.

I panelet deltar Mona Pahle Bjerke (foto Werner Anderson), Hilde Tørdal, Katrine Lia (Foto Mona Hauglid), Kari Skippevold (foto Miriam Raen) og Karen Kristine Blågestad.

Forsvinner kulturjournalistikken fra mediene? Sørlandsutstillingen tar debatten under Arendasuka. Torsdag 15. august kl. 12 i Arendal Kunstforening. Kunsten som ytringsform er en viktig del av den offentlige samtalen. Men blir kunstanmeldelser og omtaler av kunstnerisk ytring valgt bort fra mediene?

I panelet:

- Karen Kristine Blågestad, kulturredaktør i Fædrelandsvennen

- Katrine Lia, sjefredaktør i Agderposten

- Mona Pahle Bjerke, kunstkritiker i NRK

- Hilde Tørdal,billedkunstner

- Kari Skippervold, kurator og leder for Bomuldsfabriken Kunsthall

Debattleder: Steinar Nielsen.

Valgkamp-drama i USA

Under Ibsen- og Hamsundagene 2024 intervjuet jeg NRKs Tove Bjørgaas og forfatter og tidligere sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, om den dramatiske valgkampen i USA.

Tove Bjørgaas kunne ikke forlate sin post i Washington DC i disse dramatiske dagene, men var med på link til Grimstad Kulturhus. Forfatter Helge Simonnes og samtaleleder Steinar Nielsen var til stede på scenen. Teatersalen var fullpakket med tilhørere. Foto: Ibsen- og Hamsundagene.

Gjenvalg av Donald Trump som presidentkanditat for republikanerne etter angrepet på Capitol Hill, spenningen rundt en aldrende Joe Biden som til slutt trakk seg fra valgkampen, attentatforsøket mot Donald Trump og lanseringen av Kamala Harris og Tim Walz som nye kandidater for demokratene var bare noen av temaene i samtalen om USA-valget og konsekvensene av mulige valgutfall. Helge Simonnes, som har skrevet boka Trump, Gud og kirken, bidro med refleksjoner rundt hvorfor 20 millioner kristne evangelikanere stemte på Trump i 2016.

Ayesha Wolasmal "Tusen dager med Taliban"

Ayesha dro tilbake til Talibans Afghanistan kort tid etter at alle vestlige militære styrker, diplomater, hjelpearbeidere og journalister forlot landet, for å fortsette sitt arbeid med kvinnehelse.

Ayesha Wolasmal. Foto: Sturlason

Gjennom unik tilgang til Taliban-ledere og mennesker i hele landet forteller hun hva som skjedde etter at verdens oppmerksomhet forsvant. Tusen dager med Taliban er en innsideberetning om tusen dramatiske dager i Afghanistans historie etter tjue år med krig og diplomati, skildret av en kvinne med føtter og hjerte i Norge og Afghanistan.

Men er det greit å ha dialog og samarbeid med et regime som nekter jenter og kvinner adgang til utdanning og arbeidsliv? Er det viktig å holde kontaktlinjer åpne også med autoritære regimer med en voldelig historie som Taliban? Ja, mener Ayesha Wolasmal. Samtidig våger hun å stille seg selv spørsmålet: Eller bidrar jeg til å menneskeliggjøre og legitimere et av verdens mest autoritære regimer? Dette dilemmaet utdyper hun i boken.

Ayesha Wolasmal (f 1987) har siden 2019 jobbet med kvinne- og barnehelse i Afghanistan. Hun har tidligere jobbet for Norges militære styrker og den norske ambassaden. Hun har en mastergrad i terrorisme og radikalisering fra King’s College i London.

Hun ville intervjue Mark Zuckerberg

-          Jeg ville egentlig ha et intervju med Mark Zuckerberg. Jeg hadde tusen spørsmål jeg ville stille han. Men uansett hvilken vinkel jeg forsøkte å komme inn fra, ble jeg stoppet av en glidedør og et glatt smil. Facebook var en uinntakelig festning. Det skriver journalist og forfatter Lena Lindgren i boken sin, «Ekko – et essay om algoritmer og begjær.» Fredag kommer hun til Risør for å snakke om vår økende avhengighet av sosial medier.

Foto: Julie Pike

Er du en av dem som lurer på om du bør slette Facebook-profilen din fordi Meta som eier Facebook nå vil bruke våre private bilder til trening av kunstig intelligens? Da bør du vurdere å ta en tur til Risør bibliotek fredag kveld for å få med deg bibliotekets tredje arrangement om kunstig intelligens. Der vil Lena Lindgren samtale med journalist Steinar Nielsen om boka EKKO, der hun både forteller om sitt møte med Silicon Valley – og der hun knytter vårt avhengighetsforhold til sosiale medier til mytologi, psykologi og politikk. Lena Lindgren er til daglig kommentator i Morgenbladet.

Ekko ble forelsket i Narcissus, men ble dømt til bare å gjenta det andre sier. Narcissus ble så forelsket i sitt eget speilbilde at han drukne i det. Og hvem spiller på disse kreftene i oss i dag? Hvem er råkapitalistene i Silicon Valley som langt på vei styrer hverdagen vår gjennom sine algoritmesystemer? Og hvordan påvirker dette demokratiet vårt? Det er ikke sikkert du blir beroliget av det du får høre, sier samtaleleder Steinar Nielsen.

Kan AI redde liv?

Onsdag 29. mai får Risør bibliotek besøk av Ishita Barua, lege og forsker med doktorgrad i bruk av kunstig intelligens i medisin, og forfatter av boka «Kunstig intelligens redder liv».  

Lege og AI-forsker Ishita Barua kommer til Risør bibliotek 29. mai. Foto Anna-Julia Granberg

Kan kunstig intelligens forutse og varsle oss om pandemier? Kan den hjelpe oss til å påvise kreft, utvikle skreddersydde medisiner og til syvende og sist redde liv? Ja, mener Ishita Barua (f. 1988). Hun er lege med doktorgrad om kunstig intelligens i medisin. 

Men kan kunstig intelligens utkonkurrere omsorgen fra en lege eller sykepleier? Hvem skal bestemme over maskinene? Og hvem har ansvaret om maskinene tar feil? 29. mai kan du møte Ishita Barua i Risør bibliotek og høre svarene hennes i samtale med journalist Steinar Nielsen. Hun er kåret til en av Norges 50 fremste Tech-kvinner og har nylig kommet med boka «Kunstig intelligens redder liv». Dette er det andre arrangementet om kunstig intelligens på biblioteket i Risør. Tredje og siste arrangement kommer i juni

Og 14.juni kommer Lena Lindgren, forfatter av boka «Ekko, et essay om algoritmer og begjær.» Hun fletter sammen teknologi, mytologi, politikk og vitenskap – og tar oss med til Silicon Valley der hun ser nærmere på de eksentriske multimilliardærene som står bak hele greia. Det er mye å glede seg til.


Trenger du eller din organisasjon en samtaleleder, debattleder eller sceneintervjuer, er det bare å si fra. Jeg gleder meg til nye spennende oppdrag i 2024. 

Hadia Tajik om klimakrisen

Hadia Tajik utfordrer også eget parti i boka “Drømmer for min datter - en bok om penger og planeten”. Det ble en spennende samtale med henne i Grimstad bibliotek om miljøutfordringene og klimakrisen.

Samtale med Hadia Tajik om hennes bok “Drømmer for min datter - en bok om penger og planeten.”

Etter at Hadia Tajik valgte å gå av som statsråd og nestleder i Arbeiderpartiet etter pendlersaken i 2022, gikk hun tilbake til rollen som stortingspresident og fikk plass i energi- og miljøkomiteen. Omtrent samtidig fikk hun en datter. Med utgangspunkt i datterens fremtidsperspektiv reflekterer hun i denne boka over miljøutfordringene og klimakrisen.

Eirik Solheim eller Erna Solberg...

Eirik Solheim viste et generert bilde av en kjent Høyre-leder som på klingende bergensdialekt skrøt av nettopp foredragsholder Eirik Solheim. Bare det at teksten var skrevet av Solheim mens stemmen hørtes ut som Erna Solbergs. På denne måten viste Eirik Solheim hvordan det er mulig via AI å få en person til å si ting hun aldri har sagt, med en stemme som vi mener vi kjenner.

Eirik Solheim i samtale med Steinar Nielsen i Risør bibliotek. Foto: Risørhuset

Dette var bare et av virkemidlene Eirik Solheim viste publikum i bibliotektet. Han viste også hvordan han kunne ta et bilde av publikum og få en chatrobot til å fortelle hva bildet viste. “Det ser ut som et begeistret publikum som er samlet i et bibliotek”, mente roboten. Det ble da også en både morsom, spennende, og til tider skremmende samtale om hvilke perspektiver kunstig intelligens åpner. Men Solheim er teknologi-optimist og pekte på mange revolusjonerende muligheter AI åpner for, men at det er om å gjøre å finn ut hvordan man kan regulere bruken av den nye teknologien.

Dette var det første av i alt tre arrangementer ved Risør bibliotek som skal handle om kunstig intelligens. Neste gjest er Ishita Barua, lege med doktorgrad om bruk av kunstig intelligens innen medisin. Hun kommer til Risør 29. mai. Og 14. juni kommer Lena Lindgren, kommentator i Morgenbladet og forfatter av boken “Ekko - et essay om algoritmer og begjær”. Hun ser på den nye teknologien i et mytisk perspektiv, og stiller spørsmål om hvordan denne teknologien påvirker vår måte å leve på.

Biblioteksjef Vibecke Langfeldt Andersen i Risør introduserte Eirik Solheim og Steinar Nielsen for at fullsatt bibliotek. Foto: Risørhuset

Samtaler om kunstig intelligens

Utover våren blir det hele tre arrangementer om kunstig intelligens i Risør bibliotek. Første mann ut er Eirik Solheim som kommer til Risør 28. februar. Eirik Solheim er mannen som startet NRKbeta, NRKs eget IT-laboratorium for utvikling av ny digital medieteknologi. Han er en internasjonalt etterspurt foredragsholder. I Risør bibliotek skal jeg ha en samtale med Eirik, og publikum vil også slippe til med spørsmål.

Eirik Solheim kommer til Risør bibliotek onsdag 28. februar for å snakke om kunstig intelligens. Foto Kim Erlandsen.

Senere på våren får Risør bibliotek besøk av Ishita Barua, lege og forsker med doktorgrad i bruk av kunstig intelligens i medisin, og forfatter av boka «Kunstig intelligens redder liv».  Og på forsommeren kommer Lena Lindgren, forfatter av boka «Ekko, et essay om algoritmer og begjær.» Hun fletter sammen teknologi, mytologi, politikk og vitenskap – og tar oss med til Silicon Valley der hun ser nærmere på de eksentriske multimilliardærene som står bak hele greia. Det er mye å glede seg til. Arrangementene støttes av Fritt Ord.

Lege og forsker Ishita Barua kommer til Risør bibliotek onsdag 29. mai for å snakke om hvordan kunstig intelligens kan redde liv. © Foto Anna-Julia Granberg BLUNDERBUSS

Morgenbladets kommentator Lena Lindgren har skrevet boka “Ekko - et essay om algoritmer og begjær.” På forsommeren kommer hun til Risør bibliotek for å snakke om kunstig intelligens ut fra et teknologisk, politisk, psykologisk og ikke minst mytisk perspektiv. Har vi som moderne mobilbrukere noe til felles med Narcissus som ble så forelsket i sitt eget speilbilde at han druknet? Foto: Julie Pike.

Trenger du eller din organisasjon en samtaleleder, debattleder eller sceneintervjuer, er det bare å si fra. Jeg gleder meg til nye spennende oppdrag i 2024. 

Rapport fra Ukraina

28. november skal jeg møte NRK-journalist Morten Jentoft i Arendal bibliotek.

Bildet er fra Donbas i Ukraina i juli 2023.

Morten, som i mange omganger har rapportert fra slagmarken i Ukraina, har vært i NRKs utenriksredaksjon siden 1994. Morten kjenner landene i den tidligere Sovjetunionen og i Øst-Europa svært godt, og han har vært NRKs korrespondent i Russland i flere omganger. Jeg vil snakke med Morten om Russlands angrep på Ukraina og om hans opplevelser knyttet til arbeidet i krigssonen, men også om hans tanker om og analyse av situasjonen.

Med sine gode historiekunnskaper evner han å sette konflikten i et historisk perspektiv. Han har særlig god kjennskap til forholdene i nordområdene både før og etter Sovjetunionens sammenbrudd. Han har skrevet flere bøker om relasjonene mellom folk i nordområdene. Ikke minst kjenner han godt historien om forholdet mellom Sovjet/Russland og Finland, et land som de færreste trodde skulle ende opp med NATO-medlemskap. Samtalen finner sted på Arendal bibliotek, men vil også bli overført på storskjerm til bibliotekene i Risør, Tvedestrand, Grimstad og Lillesand.

Prosjektet støttes av Nasjonalbiblioteket.

Mortem Jentoft og Steinar Nielsen i Arendal bibliotek i november 2023.

Møte med filmskaper

Filmen “Ellos eatnu – La elva leve” (2023) som handler om Alta-konflikten på 1970- og 80-tallet, vant Amandaprisen for årets beste norske kinofilm. Mannen bak filmen, Ole Giæver, vant også prisen for beste regi. Nå kan du møte Ole Giæver i Grimstad bibliotek.

Ole Giæver, Foto Baard Henriksen

Alta-konflikten hadde sitt utgangspunkt i motstanden mot byggingen av et vannkraftverk i Altaelva i Finnmark. Men Alta-konflikten handlet om mye mer. Kampen mot kraftverket ble også en kamp om samenes rett til å bevare sin kultur tett knyttet til bruk av land og vann, en kamp om samenes egenverdi som urfolk og om samisk identitet.  

Spørsmålet om samisk identitet er det mest sentrale i denne filmen. Hovedpersonen Ester, som spilles av Ella Marie Hætta Isaksen, har fått jobb som lærervikar på en skole i Alta, men holder sin samiske bakgrunn skjult for både kolleger og elever. Fetteren Mihkkal tar Ester med til Stilla der demonstranter har slått leir for å protestere mot planene om den store kraftutbyggingen. Dette blir starten på en prosess der Esters bevissthet om samisk identitet vekkes og utvikles.  

 

Filmen blir ikke mindre aktuell sett på bakgrunn av den kampen samiske aktivister i disse dager kjemper mot vindmølle-utbygging i reindriftsområder, der hovedrolleinnehaver Ella Marie Hætta Isaksen også har et sterkt engasjement.

 

Ole Giæver (46) som selv har samisk bakgrunn, har gjennom mange år satt spor etter seg både som skuespiller, manusforfatter og regissør. Han er utdannet ved Nordland kunst- og filmfagskole i Lofoten og Konstfack i Stockholm. Ole Giæver har laget en rekke kortfilmer, og etter hvert flere spillefilmen der han også selv har spilt hovedroller. Han har mottatt en rekke priser både som manusforfatter og som regissør.

 

Jeg vil snakke med Ole Giæver om filmen “Ellos eatnu – La elva leve”, men også om hans visjoner og mål som filmskaper og forfatter. Samtalen finner sted i Grimstad bibliotek mandag 13. november klokka 19.30.

 

Grimstad filmklubb viser filmen på Kulturhuset torsdag 9. november klokka18.30. Det er også mulig å laste ned filmen fra en strømmetjeneste.

Seks valgdebatter

Foran kommune- og fylkestingsvalget 2023 har jeg ledet seks valgdebatter. Blant annet i Froland bibliotek, Grimstad bibliotek, Arendal bibliotek og Tvedestrand folkebibliotek. Bibliotekene tar ansvar for lokaldemokratiet og byr på ordskifte og dialog med publikum. Fulle hus. Og takk til alle kandidatene som stiller opp for folkestyret vårt.

Fullt hus under valgdebatt i Grimstad bibliotek. Foto: Kjetil Karlsen, Grimstad Adressetidende.

Foto Grimstad bibliotek.

Foto Grimstad bibliotek.

Foto: Grimstad bibliotek

Froland bibliotek. Foto Frolendingen.

Froland bibliotek. Foto: Frolendingen.

Tvedestrand bibliotek. Foto: Tvedestrandsposten.

Klimajournalistikk på Arendalsuka

Tidligere i sommer brukte den danske forfatteren Carsten Jensen utestemme i en kronikk i Aftenposten. Hvor er klimakampens Winston Churchill? spurte han. Da bombene regnet over London, startet ikke Churchill en diskusjon om vi var i krig med Tyskland. Han iverksatte full mobilisering. Og han lovet folket blod svette og tårer. Hvorfor setter ikke vi i gang full mobilisering når FNs generalsekretær sier at klimaforandringene er ute av kontroll - nå.

Og hvor er pressen? Er vi mer opptatt av om turistene har krav på å få pengene tilbake når ferien i Hellas ble ødelagt, enn at jorda brenner? Hvor er nullpunktet i journalistikken? Vi tar debatten under Arendalsuka.

Debatt om klimajournalistikk under Arendalsuka 2023, med fra venstre Maria Dalby, Head of Media relations, GRID-Arendal, Christian Bjørnæs, Kommunikasjonsdirektør, Cicero, Katrine Lia, Sjefredaktør, Agderposten, Astrid, Rommetveit, Leder av klimaredaksjonen i NRK, Veslemøy Hedvig Østrem, Sjefredaktør, Altinget og debattleder Steinar Nielsen. Arrangør GRID-Arendal.

Ny filmatisering av Sult

Spillefilmen "SULT 2020" kommer på kino i hele Norge høsten 2023. Filmen er basert på Hamsuns roman Sult. Her får du sjansen til en eksklusiv førpremiere på Kulturhuset i Grimstad. Regissør Jan Vardøen vil være til stede for å introdusere filmen i en samtale med Steinar Nielsen.

Rettsskandalen - Ibsen- og Hamsundagene

I august møtte jeg journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr til samtale under Ibsen- og Hamsundagene i Grimstad. Fra å bli møtt med uvilje og sterk motstand da han skrev sin første bok om Baneheiasaken, høster han nå stor anerkjennelse og priser for sitt arbeid.

Steinar Nielsen i samtale med forfatter Bjørn Olav Jahr under Ibsen- og Hamsundagene i Grimstad 2023.

Hva får en journalist til å bruke år av sitt liv på å grave i en av de mest opprørende drapssaker i nyere tid i Norge, drapene og overgrepene mot to små jenter i Baneheia i Kristiansand i 2000, med sikte på å finne ut om en av de dømte var uskyldig? Og med praktisk talt «alle», inkludert presse, politi og påtalemyndighet og ikke minst de sårbare pårørende mot seg? I desember 2022 ble Viggo Kristiansen offisielt frikjent for drap og voldtekt som han sonet 21 år i fengsel for, og en av Norges største rettsskandaler var et faktum. Møt en av landets fremste gravejournalister når Bjørn Olav Jahr forteller om hvordan han utfordrer etablerte sannheter.

I november fikk han Åpenhetsprisen 2022, og i 2023 ble han tildelt Den store journalistprisen og Rettssikkerhetsprisen.