Møte med filmskaper

Filmen “Ellos eatnu – La elva leve” (2023) som handler om Alta-konflikten på 1970- og 80-tallet, vant Amandaprisen for årets beste norske kinofilm. Mannen bak filmen, Ole Giæver, vant også prisen for beste regi. Nå kan du møte Ole Giæver i Grimstad bibliotek.

Ole Giæver, Foto Baard Henriksen

Alta-konflikten hadde sitt utgangspunkt i motstanden mot byggingen av et vannkraftverk i Altaelva i Finnmark. Men Alta-konflikten handlet om mye mer. Kampen mot kraftverket ble også en kamp om samenes rett til å bevare sin kultur tett knyttet til bruk av land og vann, en kamp om samenes egenverdi som urfolk og om samisk identitet.  

Spørsmålet om samisk identitet er det mest sentrale i denne filmen. Hovedpersonen Ester, som spilles av Ella Marie Hætta Isaksen, har fått jobb som lærervikar på en skole i Alta, men holder sin samiske bakgrunn skjult for både kolleger og elever. Fetteren Mihkkal tar Ester med til Stilla der demonstranter har slått leir for å protestere mot planene om den store kraftutbyggingen. Dette blir starten på en prosess der Esters bevissthet om samisk identitet vekkes og utvikles.  

 

Filmen blir ikke mindre aktuell sett på bakgrunn av den kampen samiske aktivister i disse dager kjemper mot vindmølle-utbygging i reindriftsområder, der hovedrolleinnehaver Ella Marie Hætta Isaksen også har et sterkt engasjement.

 

Ole Giæver (46) som selv har samisk bakgrunn, har gjennom mange år satt spor etter seg både som skuespiller, manusforfatter og regissør. Han er utdannet ved Nordland kunst- og filmfagskole i Lofoten og Konstfack i Stockholm. Ole Giæver har laget en rekke kortfilmer, og etter hvert flere spillefilmen der han også selv har spilt hovedroller. Han har mottatt en rekke priser både som manusforfatter og som regissør.

 

Jeg vil snakke med Ole Giæver om filmen “Ellos eatnu – La elva leve”, men også om hans visjoner og mål som filmskaper og forfatter. Samtalen finner sted i Grimstad bibliotek mandag 13. november klokka 19.30.

 

Grimstad filmklubb viser filmen på Kulturhuset torsdag 9. november klokka18.30. Det er også mulig å laste ned filmen fra en strømmetjeneste.