Eirik Solheim eller Erna Solberg...

Eirik Solheim viste et generert bilde av en kjent Høyre-leder som på klingende bergensdialekt skrøt av nettopp foredragsholder Eirik Solheim. Bare det at teksten var skrevet av Solheim mens stemmen hørtes ut som Erna Solbergs. På denne måten viste Eirik Solheim hvordan det er mulig via AI å få en person til å si ting hun aldri har sagt, med en stemme som vi mener vi kjenner.

Eirik Solheim i samtale med Steinar Nielsen i Risør bibliotek. Foto: Risørhuset

Dette var bare et av virkemidlene Eirik Solheim viste publikum i bibliotektet. Han viste også hvordan han kunne ta et bilde av publikum og få en chatrobot til å fortelle hva bildet viste. “Det ser ut som et begeistret publikum som er samlet i et bibliotek”, mente roboten. Det ble da også en både morsom, spennende, og til tider skremmende samtale om hvilke perspektiver kunstig intelligens åpner. Men Solheim er teknologi-optimist og pekte på mange revolusjonerende muligheter AI åpner for, men at det er om å gjøre å finn ut hvordan man kan regulere bruken av den nye teknologien.

Dette var det første av i alt tre arrangementer ved Risør bibliotek som skal handle om kunstig intelligens. Neste gjest er Ishita Barua, lege med doktorgrad om bruk av kunstig intelligens innen medisin. Hun kommer til Risør 29. mai. Og 14. juni kommer Lena Lindgren, kommentator i Morgenbladet og forfatter av boken “Ekko - et essay om algoritmer og begjær”. Hun ser på den nye teknologien i et mytisk perspektiv, og stiller spørsmål om hvordan denne teknologien påvirker vår måte å leve på.

Biblioteksjef Vibecke Langfeldt Andersen i Risør introduserte Eirik Solheim og Steinar Nielsen for at fullsatt bibliotek. Foto: Risørhuset