Jeg er i full gang med høstens litterære samtaler. For noen dager siden var jeg i Risør bibliotek med arrangementet «Boka jeg vil dele» der lokale bokvenner deler litterære opplevelser med publikum i biblioteket. På Arendal voksenopplæring har vi snakket om krig og forsoning med en forfatter og en tidligere fremmedkriger. Torsdag 22. oktober møter jeg to forfattere i Froland bibliotek som blant annet skal snakke om det å skrive poesi om rasisme.
I Froland bibliotek skal jeg møte debattant, poet og forfatter Sumaya Jirde Ali som er kjent for mange gjennom sin deltakelse i det offentlige ordskiftet. Sumaya kom til Bodø fra Somalia som syvåring i 2005. I 2017 ga hun ut diktsamlingen «Kvinner som hater menn» og i 2018 kom hun med boka «Melanin hvitere enn blekemiddel». Den andre forfatteren vi møter i Froland bibliotek samme kveld, er Veronica Salinas. Hun er født i Buenos Aires i Argentina og er norsk dramatiker, skuespiller og forfatter. Hun har blant annet skrevet «En argentinsk au pairs ordbok». Begge kvinnene har erfaring med rasisme og kommenterer utfordringene ut fra sine ståsteder.
Sumaya Jirde Ali og Veronica Salinas kommer til Froland bibliotek.
Boka jeg vil dele
«Boka jeg vil dele» er et konsept som har gått sin seiersgang over store deler av Sørlandet over flere sesonger. Elleve bibliotek har hatt arrangementet, noen har hatt det flere ganger. Det fine med dette arrangementet er at det stadig er nye gjester som vil dele leseopplevelser i biblioteket. Det er lokale, leseglade kvinner og menn som inviterer til å fortelle om en bestemt bok som har gjort spesielt inntrykk på dem. Min hjemmelekse som samtaleleder er å lese bøkene vi skal snakke om, men hittil har ikke det vært noen straff. Over noen måneder har jeg stiftet bekjentskap med mange for meg ukjente forfattere eller jeg har hatt gjensyn med noen kjente og kjære. Gjestene velger bøker over hele den litterære tidsaksen, fra gamle klassikere til nyere utgivelser, og sakprosa så vel som romaner eller lyrikk.
Fire gjester og fire spennende bokvalg i Risør. Fra venstre: Else Birgit Bergen Strand, Mats Engkvist, samtaleleder Steinar Nielsen, Linda Holdø Skomakerstuen og Sindre Øvergård Næss.
Tre amerikanske forfattere og en svensk forfatter ble løftet fram i Risør. Else Birgit Bergem Strand valgte «Ned til elva» av Leif Enger. Sindre Øvergård Næss valgte "Den gamle mannen og havet" av Ernest Hemingway. Linda Holdø Skomakerstuen valgte "Noe tapt og noe vunnet" av Tara Westover. Mats Engkvist valgte "Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen" av Håkan Nesser.
Krig og forsoning
To dager senere var jeg i Arendal voksenopplæring for å snakke om krig og forsoning med utgangspunktet i Demian Vitanzas bok «Dette livet eller det neste», boka der vi møter norske Tariq som reiste som fremmedkriger til Syria. Boka er en roman, men bygger på samtaler med den første norske fremmedkrigeren som ble dømt i Norge for terrorplanlegging og for å ha deltatt i og støttet Den islamske staten (IS) og / eller Nusrafronten i Syria. Både Demian Vitanza og «Tariq» deltok i samtalen, via digital overføring, og elevene ved Arendal voksenopplæring hadde forberedt seg grunnig og stilte gode spørsmål både til forfatter og til den tidligere fremmedkrigeren. Syriakrigere som vil vende hjem igjen er som kjent er meget betent tema i den norske offentlige samtalen, og det er mange vanskelige spørsmål som reises. Det er nesten umulig å holde seg til det fanatiske terrormiljøet som disse menneskene har vært en del av. På samme tid vet vi at hat som går i arv skaper nye kriger og ny terror. Hvilke spørsmål har vi? Og hvilke svar har vi på utfordringene vi møter?
Demian Vitanza har skrevet en roman basert på samtaler med en norsk fremmedkriger som han møtte i et norsk fengsel. I Arendal voksenopplæring fikk elevene stille spørsmål til begge. Foto av Demian Vitanza: Tine Poppe.