Sommeren er tid for litterære opplevelser. Bøker hører med i feriebagasjen, og nå er det også lov å møtes igjen til kulturelle sammenkomster. Litteraturfestivalen «Ibsen- og Hamsundagene» arrangeres som planlagt i Grimstad 5. - 8. august. Der har jeg æren av å møte Kjartan Fløgstad til et litterært dypdykk med utgangspunktet i Fløgstads siste bok «Due og Drone».
Kjartan Fløgstad, som er født i Sauda i 1944, er en av våre mest sentrale nålevende forfattere. Han har skrevet seksten romaner og en lang rekke saksprosabøker, dikt, skuespill og biografier. Om boka «Drue og drone» er det sagt at den flommer over av litterært overskudd, ironi, satire, ramsalt politisk kritikk og surrealisme. Det er i år 75 år siden 2. verdenskrig tok slutt, og det er nettopp norsk etterkrigshistorie Fløgstad går løs på.
Steinar Nielsen (foto Bangarang designstudio) og Kjartan Fløgstad (foto Julie Pike) møtes til litterært dypdykk under Ibsen- og Hamnsundagene i Grimstad fredag 7. august. Utgangspunkt for samtalen er Fløgstads siste bok «Due og drone».
Frigjøringsjubileet er også bakgrunn for at Arendal bibliotek senere på høsten innbyr til litterær samtale om «krig og forsoning». Dette er den andre av å arrangere om «krig og forsoning» som tar utgangspunkt i skjønnlitterære verk. I februar snakket jeg med forfatterne Trude Teige og Gaute Heivoll om sårene etter 2. verdenskrig med utgangspunktet i bøkene «Mormor danset i regnet» og “Sang for sekstiåtte forrædere.”
Våren 2021 er det en mer nærværende krig det skal handle om, nemlig krigen i Syria og fremmedkrigerne. Den norsk-italienske forfatteren Demian Vitanza har skrevet boka «Dette livet eller det neste» som handler om norskpaktistanske Tariq, som reiser fra Halden til Aleppo for å kjempe mot Assads regime i Syria. Boka bygger på samtaler forfatteren har hatt med den første norske fremmedkrigeren som ble dømt for terrorplanlegging og for å ha deltatt i og støttet Den islamske staten (IS) og / eller Nusrafronten i Syria.
Til slutt vil jeg nevne at jeg også denne høsten vil fortsette med programmet «Boka jeg vil dele» der lesere blir nødvendig til biblioteket i sitt eget lokalmiljø for å fortelle om en bok som har betydd noe helt spesielt for dem, og som de gjerne vil dele med tilhørerne. Dette blir spennende møter med mennesker som er glad i litteratur og som gir publikum del i egen butikk leseopplevelser. Risør bibliotek er først ute med “Boka jeg vil dele” denne høsten.
Jeg ser frem til å møte forfattere og publikum i nye spennende litterære samtaler.
Med vennlig hilsen
Steinar Nielsen