Oppdatert etter arrangementet.
Mange trosset det sure vinterværet for å høre forfatterne Trude Teige og Gaute Heivoll snakke om krig og forsoning med utgangspunktet i bøkene “Mormot danset i regnet” og “Sang for sekstiåtte forrædere.” En spennende oppgave for meg som samtaleleder. Foto: Arendal bibliotek.
Det er 75 år siden 2. verdenskrig tok slutt. Men sliter vi fortsatt med vår evne og vilje til forsoning? Klarer vi i dag å se flere nyanser i bildet? Og, hvordan er det med våre holdninger til krigens barn? Er det fortsatt belastende å være et «tyskerbarn» eller etterkommere av dem som støttet NS?
I tilknytning til 75-års markeringen av freden i 1945 inviterer Arendals bibliotek publikum til to arrangementer som skal handle om krig og forsoning. Samtalene tar utgangspunktet i skjønnlitteratur som berører spørsmål som skyld, skam og forsoning etter krigsopplevelser.
Det første arrangementet knytter seg til 2. verdenskrig. Senere i høst vil blikket rettes mot dagens kriger og de dilemmaer vi havner i når vi skal bestemme hvordan vi skal håndtere krigens aktører, for eksempel tidligere IS-krigere.
Første arrangement fant sted 27. februar. Publikum møtte forfatterne Trude Teige og Gaute Heivoll. Trude Teiges bok «Mormor danset i regnet» (2015) handler om tre generasjoner kvinner. Juni har arvet huset til besteforeldrene og drar tilbake til øya der hun vokste opp. Mens hun rydder i huset, kommer hun over et bilde av mormoren sammen med en tysk soldat og et brev hun skrev i 1946. Brevet har tysk poststempel. Det er helt ukjent for Juni at mormoren var i Tyskland som etter krigen, og hun bestemmer seg for å nøste opp hennes historie.
I Gaute Heivolls bok «Sang for sekstiåtte forrædere» (2018) møter vi Andreas, en ung gutt som er bygdas store musikalske begavelse. Blant bygdas innbyggere finnes det 68 NS-medlemmer hvis navn står sirlig nedtegnet i en protokoll hos bygdas kjøpmann. Blant de navngitte er også Andreas 'far. Lokalsamfunnet opplever dyp splittelse, naboer står mot hverandre og venner blir bitre fiender.
Hvordan en krig avsluttes, har alt å si for om fred kan bygges, skrev generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland nylig i en kronikk i Aftenposten. Erfaringen har lært oss at det ble spørsmålet ikke er om fiendtligheten skal avsluttes, men hvordan de avsluttes, la han til.
Forfattermøte i Arendal bibliotek: Trude Teige og Gaute Heivoll
Torsdag 27. februar kl. 19.00
Arrangementet er støttet av Fritt Ord.
Fri entré